Журналістки Анна Андрієвська та Олена Халімон презентують книгу
Журналістки Анна Андрієвська та Олена Халімон презентують книгу
/

Вперше у рейтингу «Книжка року» – видання про незаконну анексію Криму

Почати
  • This page available also in
  • English
Журналістки Анна Андрієвська та Олена Халімон презентують книгу
Журналістки Анна Андрієвська та Олена Халімон презентують книгу

Українське видання «Книга свідчень. Анатомія російської анексії Криму» внесено до короткого листа всеукраїнського літературного рейтингу «Книжка року»-2020. Як повідомляють організатори, авторський проект українських журналісток Анни Андрієвської та Олени Халімон представлений у підномінації «Обрії», де зібрані «книжки від тих, хто творив і творить наше сьогодення і для тих, хто прагне розібратися у залаштункових інтригах».

Видання потрапило до короткого списку із семи книжок підномінації, на яку номінувалося 45 видань. Таким чином вперше книга про спробу анексії Криму увійшла до провідного українського книжкового конкурсу та зайняла у ньому одну з лідируючих позицій.

Книга вийшла у травні 2019 року у співпраці авторок з видавництвом «Критика». До неї включені свідчення кримчан про збройне захоплення півострова російською армією, репресії російської влади та силових структур, які розгорнулися там з 2014 року, методам впливу російських спецслужб на місцевих мешканців та правозахисному руху, який намагаються «виживати» в цих непростих умовах.

Авторки книги також досліджують історію творення міфів російської пропаганди, якими російські ЗМІ переконували кримчан «приєднуватись» до Росії навесні 2014 року і якими тепер Кремль виправдовує захоплення українського півострова. «Ключові тези, які в той час розповсюджувала російська пропаганда, ідентичні тим, які свого часу створювала радянська влада. Цим міфам вже більше 70 років, але вони настільки укріпились в свідомості людей, що досі залишаються актуальними, породжують забуті примарні страхи та впливають на хід геополітичних процесів в світі», – підкреслила Анна Андрієвська.

Авторки зазначають, що поява «Книги свідчень» у рейтингу «Книжка року» напередодні чергової річниці російської анексії півострова є важливим приводом нагадати українській владі і суспільству про кримських політв’язнів та усіх, хто в Криму очікує на його повернення під контроль України.

«Так співпало, що церемонія нагородження переможців рейтингу співпадає з шостою річницею спроби анексії Криму країною агресором – Російською Федерацією. В своїй книжці ми пишемо про людей, які борються і чинять опір російській окупації у надважких і небезпечних умовах. Вже шість років ці люди очікують повернення України. І поява нашої книги у авторитетному книжковому рейтингу є хорошим способом нагадати про цих людей і про наш український півострів. Нагадати про необхідність його повернення під контроль України», – зазначила Олена Халімон.

Рейтинг «Книжка року» з 1999 року щорічно визначає кращі українські книжки, видані вітчизняними видавцями самостійно або у співпраці з іноземними партнерами. Експертами рейтинґу є провідні книгознавці, критики, відомі письменники, журналісти, редактори популярних періодичних видань та інші. В рамках конкурсу вони обирають книги у семи номінаціях: «Хрестоматія», «Красне письменство», «Софія», «Обрії», «Минувшина», «Дитяче свято» та «Візитівка».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду

Світлана Попадюк

Авторка культурологічних матеріалів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: